Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V médiích se ovšem uvádělo, že kapacita Nord Stream II je až 118 miliard m3 ročně. Evropská komise a její klíčový "zelený" guru 1. místopředseda Timmermans opakovaně prohlásil, že plyn nemá budoucnost. EK totiž dobře ví, že se započtením úniků metanu v místě těžby a dalších ztrát má plyn bezmála stejnou emisní stopu pro planetu jako uhlí spalované (v ČR) v místě těžby. Tak o co jde v tomhle pokrytectví? O nový pakt Ribbenttrop-Molotov, kde ovšem prim hraje Moskva? Snaha masivním nassazením plynových technologií vydělat nové stamiliardy na úkor podniků a domácností, jež samozřejmě zaplatí vše? Místo ekologického spalování národních zásob uhlí, než budou nové reaktory? Přitom je docela zřejmé, že při všech dosavadních chybách v EU, kde odběratelé tak dlouho čekali na lepší ceny a neuzavírali dlouhodobé kontrakty, až jim zásobníky vyschly, si Rusko pohraje v budoucnu s EU jako kočka s myší. Až dostaví přes Pákistán plynovod do Indie, tak spolu s existujícím plynovodem Síla Sibiře do Číny Rusko VŠECHEN svůj plyn klidně prodá do Asie a za lepší cenu než od EU. Budeš v EU chtít plyn od nás z Ruska? Tak nám potvrď, že Krym je ruský. Ponimajetě? Putin vždy říkal, že dodávky energetických surovin je nejen klíčovým zdrojem ruského státního rozpočtu, ale také účinnou zbraní v dosahování geopolitických cílů Ruksé federace.

0 0
možnosti

Je jedno co píšou noviny.

Angela by chtěla, aby plynovod už běžel, ale Timmermans a Ursula von der Leyenová jsou jiného názoru - a není jasné kdy jak to dopADNE.

Provozovatel založil ke správě plynovodního potrubí v Německu dceřinou společnost, dle Německého obchodního práva.

Německá Spolková agentura pro sítě, která certifikaci provádí, ale oznámila, že toto je pro provoz plynovodu nedostatečné.

U plynovodu Nord Stream 1 to ale nevadí - i když distribuční společnost byla založena naprosto stejným způsobem.

Německý regulační úřad povolení k provozu nedá dřív, dokud nebude mít souhlas německé Spolkové agentury pro sítě.

Vypadá to na další pohádku o slepičce a kohoutkovi - kdy budou muset rusáci škemrat u každého úřadu, který by mohl stavbu jakkoliv pozdržet a přitom plyn by mohl už távno téct do potrubí.

;-(

0 0
možnosti

Kdo má dlouhodobé smlouvy s Rusáky -ten žádný problém nemá !

0 0
možnosti

Statistika ohledně obchodu s LNG Q1-Q3/2021: celosvětově nárust 6% - importy vzrostly hlavně v Číně (22%) + JKT (Japonsko/Korea/Tchajwan - 6%), zato dodávky v Evropě klesly o 19%.

Evropa má problém v tom, že ceny v Asii jsou vyšší než v Evropě - USA zvýšily export LNG za toto období o 66%, ovšem místo do Evropy směrovaly dodávky do Ásie:

https://www.mckinsey.com/industries/oil-and-gas/our-insights/petroleum-blog/snapshot-of-gas-and-lng-flows-and-market-dynamics

Nordstream 2 prý zvyšuje energetickou bezpečnost Evropy - to nějak nechápu. Logicky soudím, že nový plynovod znamená zvýšení přepravní kapacity a tím pádem zvýšení možností importu. Samozřejmě se to nelíbí Ukrajině - té se totiž novým plynovodem sníží "vyděračský" potenciál na Rusko - aby Rusko mohlo dodávat plyn do Evropy přes Ukrajinu, muselo akceptovat výrazně nižší ceny než tržní pro Ukrajinu a je veřejné tajemství, že při transportu přes Ukrajinu se někdy plyn "ztrácí". Rusko v připadě NS2 bylo cílem neustálých snah projekt torpédovat - sankce, změna podmínek v průběhu výstavby atd. - teď je projekt dokončel ale stále čeká na schválení úřady - takže uvidíme, nakolik jde Evropě o to zajistit levné dodávky plynu.

Média vytváří obraz Ruska, že může za nedostatek plynu v Evropě - přitom ale Rusko plní veškeré své závazky:

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-gazprom-plni-zavazky-bez-problemu-presto-na-nej-miri-kritika

Celkem zajímavý je přístup Polska - to uzavřelo v roce 1996 s Ruskem dlouhodobou smlouvu na dodávky plynu - v té se stanovilo, že se cena bude odvíjet od ceny ropy. Ceny ropy ale rostly rychleji, než ceny plynu, takže Polsko v roce 2015 zažalovalo Gazprom a vynutilo si změnu tak, aby návaznost nebyla na ropě, ale na tržní ceně plynu - na tom sice několik let šetřilo, ale vzhledem k letošnímu výkyvu výrazně prodělává - a požaduje po Gazpromu snížení ceny. Poláci by si mohli vzpomenout, že při výstavbě NS2 došlo i k provokacím přímo na moři - a do těch byly zapojené i polské lodě.

3 0
možnosti

Oprava NS 2 prý OHROŽUJE.

0 0
možnosti

J20a74n 56V19l80k

11. 11. 2021 20:39

Je smutné číst blogy, ze kterých je patrná nepřesnost, nekompetentnost.

Pro upřesnění : NSII, 2 potrubí DN 800, tlak 22 MPa, cca 1250 km délka. Co je podstatné ? Předpokládaný objem plynu 55 mld m3/rok, což představuje cca 500 TWh tepelné energie. Pro srovnání 2 bloky Temelína vyrobí 17,5 TWh el. energie/rok. Pokud by se měl srovnatelný objem energie zajistit z JE, muselo by se postavit 57 jaderných bloků o výkonu 1000MW. Bez složitých analýz je jasné, že zemní plyn je nenahraditelný ! Evropa se musí s Gazpromem domluvit jinak se energeticky decimuje.

2 0
možnosti

Pani analytička, mám pre Vás radu: skočte si na vlkov blog a pozrite sa, ako sa má robiť analýza o energetickej, resp. plynovej kríze. Je to síce čítanie na niekoľko hodín, ale stojí to za to.

1 0
možnosti

Rusko nemá moc komodit na prodej, v podstatě pouze suroviny, mezi které plyn patří. Takže je celkem logické, že "drží slovo". Jakmile by se objevil náznak nespolehlivosti, energetický tlak na vlády zemí EU by mohl tyto vlády motivovat k přehodnocení energetické politiky a případnému alespoň částečnému návratu k uhlí a jádru.

Ostatně metan už je dnes pod palbou zelených jako silný skleníkový plyn a Německo vysílá signály o tom, že bere jadernou energetiku na milost.

To pro Putina nejsou dobré zprávy. Na jeho straně je pouze relativně snadná doprava plynu a poměrná láce plynových zařízení vyrábějících elektřinu a teplo. A spolehlivost dodávek. Nemůže si dovolit hazardovat.

O ruský plyn má zájem i Čína, ale to není pro Rusko úplně dobrý partner. Čína se chová podobně jako Babiš ke koaličním partnerům. Vysaje je a pak se jich zbaví. V byznysu s Čínou tahá Putin za výrazně kratší konec provázku.

0 0
možnosti

A elektrárny bere na milost spíš Francie - která jich také hodně provozuje.

Francie je také může u EU prosadit. V-4 neprosadí nic. Může jen namítat, či nesouhlasit, ale rozhodují Němci s Francouzi.

;-)

1 0
možnosti

Nedávno jsem někde četla, že Polsko se napojí na norský plyn, už v minulosti prý k tomu uzavřelo s Norskem smlouvu. Je to inspirace i pro nás, protože p. Putin bude Evropu vydírat.

0 1
možnosti

Putin bude Evropu vydírat a Německo si udělá s Putinem trubku napřímo! Kde v tom hledat logiku!?

2 0
možnosti
  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 254x
Je spoluzakladatelkou webu Mafinn, kde se po obsahové stránce věnovala edukaci laického publika v oblasti různých druhů investic. Jak sama říká, investovaní může být jasné, srozumitelné a dostupné pro každého, stačí vědět jak na to. I proto se rozhodla v oblasti finančních trhů směřovat svoji další kariéru na pozici analytičky ProfitLevel. V pozici hlavní analytičky brokerské společnosti ProfitLevel se věnuje tomuto tématu podrobněji. Zároveň pokračuje ve psaní odborných textů o kapitálových trzích do médií a na blogy.

Seznam rubrik