Vývoj TOP energetických společností v rámci Evropy od počátku války

13. 05. 2022 15:09:04
Neustále rozebírané téma energetické nezávislosti na Rusku v souvislosti s probíhající válkou na Ukrajině pravděpodobně v následujících letech ještě nabude na závažnosti.

Neustále rozebírané téma energetické nezávislosti na Rusku v souvislosti s probíhající válkou na Ukrajině pravděpodobně v následujících letech ještě nabude na závažnosti. Nejen v Evropě, ale skoro na celém světě si lidstvo vytvořilo závislost na energii, která je stále ve vysoké míře vyrobena vyčerpatelnými zdroji. Dnes je více než kdy předtím zřetelné, že tato závislost znamená velký problém nejen pro jednotlivé státy, ale i pro celé kontinenty. Ty země, které disponují většími zásobami ropy a zemního plynu, pak získávají v porovnání s ostatními značnou konkurenční výhodu.

Mnozí experti varují před nízkou diverzifikací portfolia dodavatelů, ale tento způsob fungování, na nějž jsme si zvykli a který dlouho znamenal importy nerostného bohatství za poměrně výhodné ceny, nejde zastavit ze dne na den. Celá společnost se začala zaobírat energetickou krizí, jelikož zasahuje právě ty nejzranitelnější, kteří si s vysokými cenami energií a rostoucí celkovou inflací nevědí rady. Válka na Ukrajině ovlivňuje i investování. Dnes se konkrétně podíváme na to, jak si v těchto složitých časech vedly top energetické společnosti starého kontinentu.

Shell

Shell je největším světovým obchodníkem se zkapalněným zemním plynem a také významným hráčem na ropném trhu. Společnost se může chlubit výbornými výsledky, jelikož vykázala největší čtvrtroční zisky ve své historii, a to díky domu, že využila volatilitu na energetických trzích po ruské invazi na území Ukrajiny.

V prvním čtvrtletí roku 2022 vzrostl zisk na 9,1 miliardy dolarů, což je skoro třikrát více než 3,2 miliardy, tedy výsledek, vykázaný v předchozím roce. Evropský ropný gigant tak překonal odhady analytiků, kteří průměrně odhadovali zisk ve výši 8,7 miliardy dolarů.

TotalEnergies SE

V dnešním dnech, kdy globální oteplování zřetelně poškozuje naši planetu a vysoký podíl na tom mají právě velké společnosti, si všichni stanovují podobné cíle. Na poli produkce energií to pak platí dvojnásob. TotalEnergies má v plánu se stát zodpovědnou energetickou společností, jejich cílem je splnit tzv. dvojitou výzvu. To znamená na jedné straně uspokojit energetické potřeby neustále rostoucí světové populace, na straně druhé zároveň zpomalit globální oteplování. Právě tento přístup by měl být pro investory s dlouhodobými strategiemi zajímavý, neboť trend čisté energie a zelených investicí rozhodně není jen dočasnou záležitostí. Neustálý nárůst počtu obyvatel je pochopitelně pak příčinou konstantně se zvyšující poptávky po energiích. Francouzský ropný gigant plánuje do roku 2030 navýšit svoji produkci energie o 30 %, přičemž polovinu z toho by měl být schopen pokrýt obnovitelnými zdroji energie, zbytek pak za pomoci zkapalněného zemního plynu.

Invaze na Ukrajinu mění zažité vzorce, posouvá morální hranice a urychluje nástup aktuálních trendů v energetickém sektoru. Mezi takové patří mimo jiné diverzifikace, investice do obnovitelných zdrojů. Všechny zmíněné faktory ovlivňují jak jednotlivce, tak celkově společnosti, jelikož ty jsou v konečném důsledku také tvořeny lidmi.

BP

Tato společnost byla donucena učinit, v souvislosti s probíhající válkou na Ukrajině, zásadní rozhodnutí. Vzdala se totiž svého podílu v Rusku, což ji v konečném důsledku stálo 1,5 miliardy USD. Ze všech zmíněných společností utrpěl tento gigant asi největší ztráty v souvislosti s konfliktem, vzdal se totiž skoro 20% podílu v ruské společnosti Rosnefť. I přesto ale BP oznámila, že v prvním čtvrtletí dosáhla zisku ve výši 6,2 miliardy USD, což znamená výrazný nárůst z 4,1 miliardy USD v předcházejících třech měsících. Cena ropy je poslední dobou velmi volatilní, v zásadě ale vidíme předpoklad jejího zvyšování až do konce tohoto roku, což by se mohlo odrazit i na hodnotě akcií BP.

Divoká karta – Equinor ASA

Norská, státem vlastněná společnost, působí v oblasti produkce energie. Její portfolio se skládá z ropy, plynu a obnovitelných zdrojů. Obecně preferuje nízkouhlíková řešení a netají se ani ambicemi dosáhnout do roku 2050 nulových emisí. Její rozvoj byl také narušen odchodem z Ruska z důvodu válečného konfliktu. Ten v posledním čtvrtletí tak vedl ke znehodnocení aktiv. Equinor zaznamenal svůj nevyšší čtvrtletní zisk před zdaněním ve výši 18 miliard dolarů. Největší devízou této společnosti, která si můžete pamatovat pod názvem Statoil, je to, že se snaží upustit od ropy a plynu. Pokud tedy tíhnete k obnovitelným zdrojům energie, právě Equinor pro vás může znamenat zajímavou investiční příležitost, neboť svůj budoucí růst vidí hlavně v projektech, zabývajících se větrnou, solární a vodní energií.

Je skutečně zajímavé sledovat energetický sektor, jeho transformaci a změnu paradigmatu, která je způsobená hlavně vojenským konfliktem na Ukrajině. Pozornost se dostává i zkapalněnému zemnímu plynu, který je možné dovážet například z USA. Směr, respektive trend v oblasti obnovitelných zdrojů, je jasný a nevyhnutelný i pro naši budoucnost. Pokud vezmeme pak celkově v úvahu všechny čtyři společnosti, nejzajímavější volbou pro investory mohl být norský Equinor.

Autorkou Lucía Žárská, analytička společnosti ProfitLevel

Autor: Lucia Žárska | pátek 13.5.2022 15:09 | karma článku: 8.21 | přečteno: 214x

Další články blogera

Lucia Žárska

Vyplatí se nyní investovat do "piva"?

Nemluvíme o pití vašeho oblíbeného nápoje, ale o akciích Heinekenu. Tomu se v poslední době daří dosahovat lepších zisků, než se očekávalo. Co však musí investor při nákupu akcií zvážit, kromě zohlednění zisku?

16.2.2023 v 16:28 | Karma článku: 5.31 | Přečteno: 152 | Diskuse

Lucia Žárska

Tesla plánuje další expanzi

Akcie oblíbené automobilky již nějakou dobu pociťují zvýšený tlak. Špatné podmínky na trhu a stárnoucí produktová řada komplikují situaci společnosti.

26.1.2023 v 16:23 | Karma článku: 5.88 | Přečteno: 166 | Diskuse

Lucia Žárska

Microsoft bude propouštět zaměstnance

Technologický gigant oznámil, že plánuje zrušit tisíce pracovních míst v rámci posledního snižování stavu zaměstnanců.

19.1.2023 v 11:38 | Karma článku: 7.69 | Přečteno: 282 | Diskuse

Lucia Žárska

LVMH začíná rok s novou ředitelkou Dioru

Skupina vlastní některé z nejluxusnějších značek, jako jsou Dior a Louis Vuitton, a v loňském roce se jí navzdory turbulencím na trzích skutečně dařilo.

16.1.2023 v 16:27 | Karma článku: 4.61 | Přečteno: 98 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 908 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1580 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 68 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 254

Je spoluzakladatelkou webu Mafinn, kde se po obsahové stránce věnovala edukaci laického publika v oblasti různých druhů investic. Jak sama říká, investovaní může být jasné, srozumitelné a dostupné pro každého, stačí vědět jak na to. I proto se rozhodla v oblasti finančních trhů směřovat svoji další kariéru na pozici analytičky ProfitLevel. V pozici hlavní analytičky brokerské společnosti ProfitLevel se věnuje tomuto tématu podrobněji. Zároveň pokračuje ve psaní odborných textů o kapitálových trzích do médií a na blogy.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...