Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Genderová nerovnost v investičním světě

Žijeme v 21. století, kdy technologická a digitální revoluce přináší sofistikované řešení v každé oblasti, i v té investiční. Stále důležitější tématem se stává ROVNOST.

Žijeme v 21. století, kdy technologická a digitální revoluce přináší sofistikované řešení v každé oblasti, i v té investiční. Stále důležitější tématem se stává ROVNOST. Rovné příležitosti, platy, žádné rozdíly, snažíme se o eliminaci diskriminace, ať už rasové, náboženské nebo genderové. Ale opravdu se snažíme? V investičním nebo bankovním sektoru můžeme vidět velkou propast mezi muži a ženami. Tzv. gender gap stále existuje i přesto, že žijeme ve světě nekonečných možností.

Ženy investují podstatně méně než muži

Při investování do kryptoměn je rozdíl ještě větší než při akciích, ETF, fondech, či nemovitostech. Což je docela paradox, protože kryptoměny měly přinést do tohoto segmentu čerstvý vítr a svobodu. Podle CNBC investuje do kryptoměny dvakrát tolik mužů než žen (16 % mužů vs. 7 % žen).

Americký průzkum ze srpna 2021 přináší ale i pozitivní pohled, kdy se "gender gap" nejvíce zmenšil v případě investování do nemovitostí. U ostatních "klasických" forem investování je rozdíl stále patrný, avšak má zlepšující se tendenci.

Problém začíná už v dětství

Ženy jsou už od časného dětství vedeny víceméně k opatrnému chování. Muži jsou více vedeni k dominanci, tzv. chlapskému chování a k soutěživosti. Tyto zakořeněné vzory výchovy ovlivňují pozdější chování v oblasti finanční gramotnosti. Podle průzkumu společnosti Ypulse, úroveň sebevědomí dívek klesá přibližně o 30 % ve věku od 8 do 14 let, zatímco sebevědomí chlapců ve věku 14 let je o 27 % vyšší. Sebevědomí hraje kritickou roli při investování. Dalším problémem je i nedostatek informací. Děti je třeba učit zacházet s financemi již od časného věku. Finanční gramotnost populace je v některých zemích na velmi nízké úrovni.

Finanční diskriminace žen

Podle statistik ženy vydělávají stále mnohem méně než muži, odcházejí do důchodu s propastně rozdílnými úsporami, a jejich finanční příjmy ovlivňují i založení rodiny. S podhodnocenou prací pro ženy v rámci určitých sektorů nemá problémy pouze Evropa. V Austrálii je v současnosti platový rozdíl cca 13,4 procenta, podle toho, o jaké odvětví se jedná. Evropská unie je pravděpodobně na dobré cestě snížit tzv. gender gap v následujících letech. Otázka rovnosti pohlaví má aktuálně významné postavení v rámci agendy EU. Evropská komise přišla s novým návrhem 4. března 2021, který má zajistit stejnou odměnu za stejnou práci pro obě pohlaví. Měla by se tedy zlepšit informovanost a transparentnost odměňování a velké společnosti budou povinné podávat zprávy o rozdílech v odměňování žen a mužů. Nižší platy pro ženy a finanční závislost na mužích během mateřské dovolené logicky omezuje jejich možnost zapojit se do aktivního finančního investování. Situace se zlepšuje díky různým podpůrným projektem soukromých společností, například bank a spořitelen, avšak jednotlivé vlády států mají stále co dohánět a zlepšovat v této problematice.

Proslavila se i navzdory rodové diskriminaci

Jednou z prvních žen, která se proslavila ve světě financí, byla Geraldine Weiss. Navzdory vzdělání ji nechtěla zaměstnat žádná investiční společnost na lepší než asistentskou pozici. Ona se však rozhodla vypracovat sama. Naučila se investovat z knih, poslouchala rozhovory svých rodičů a vystudovala obchod a finance na vysoké škole. V roce 1966 se tedy rozhodla ve věku 40 let založit svůj vlastní projekt, a tím se vyhnula diskriminaci na základě pohlaví. V roce 1977 přišla jako host do oblíbeného programu PBS-TV "Wall Street Week with Louis Rukeyser", a odhalila svou identitu po dosažení úspěchu v souvislosti s jejím projektem. Weissové strategie je zaměřena na dividendy, předběhla strategie doporučené jinými investory a dosáhla nadprůměrných výnosů i na chudých trzích.

Autor: Lucia Žárska | pondělí 27.9.2021 12:42 | karma článku: 5,54 | přečteno: 325x
  • Další články autora

Lucia Žárska

Vyplatí se nyní investovat do "piva"?

Nemluvíme o pití vašeho oblíbeného nápoje, ale o akciích Heinekenu. Tomu se v poslední době daří dosahovat lepších zisků, než se očekávalo. Co však musí investor při nákupu akcií zvážit, kromě zohlednění zisku?

16.2.2023 v 16:28 | Karma: 5,31 | Přečteno: 152x | Diskuse| Ekonomika

Lucia Žárska

Tesla plánuje další expanzi

Akcie oblíbené automobilky již nějakou dobu pociťují zvýšený tlak. Špatné podmínky na trhu a stárnoucí produktová řada komplikují situaci společnosti.

26.1.2023 v 16:23 | Karma: 5,88 | Přečteno: 166x | Diskuse| Ekonomika

Lucia Žárska

Microsoft bude propouštět zaměstnance

Technologický gigant oznámil, že plánuje zrušit tisíce pracovních míst v rámci posledního snižování stavu zaměstnanců.

19.1.2023 v 11:38 | Karma: 7,69 | Přečteno: 282x | Diskuse| Ekonomika

Lucia Žárska

LVMH začíná rok s novou ředitelkou Dioru

Skupina vlastní některé z nejluxusnějších značek, jako jsou Dior a Louis Vuitton, a v loňském roce se jí navzdory turbulencím na trzích skutečně dařilo.

16.1.2023 v 16:27 | Karma: 5,02 | Přečteno: 98x | Diskuse| Ekonomika

Lucia Žárska

Porsche přichází s novou generací pohonných hmot

Značku Porsche a její luxusní vozy zná téměř každý. Mezi milovníky luxusu jsou známé zejména pro své sportovní výkony a elegantní design.

28.12.2022 v 15:21 | Karma: 8,83 | Přečteno: 280x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 254x
Je spoluzakladatelkou webu Mafinn, kde se po obsahové stránce věnovala edukaci laického publika v oblasti různých druhů investic. Jak sama říká, investovaní může být jasné, srozumitelné a dostupné pro každého, stačí vědět jak na to. I proto se rozhodla v oblasti finančních trhů směřovat svoji další kariéru na pozici analytičky ProfitLevel. V pozici hlavní analytičky brokerské společnosti ProfitLevel se věnuje tomuto tématu podrobněji. Zároveň pokračuje ve psaní odborných textů o kapitálových trzích do médií a na blogy.

Seznam rubrik